Food Recepten

Shakshuka

Shakshuka is een heerlijke en voedzame groente-stoof afkomstig uit het Midden-Oosten. Er zijn ontzettend veel manieren om dit gerecht naar eigen wens te maken. Onderstaand recept is een vegetarische variant.

Voor een flinke pan:

+- 8 Puntpaprika’s
2 Courgette’s
2 blikjes chilibonen
2 blikjes tomatenblokjes
Zout
Peper
Paprikapoeder
Komijnpoeder
Plantaardige olie

1 tot 2 ciabatta broden
+- 2 avocado’s
Evt wat eieren (1 of 2 per persoon)
1 tot 2 pakjes fetakaas
Evt verse platte peterselie (of andere verse kruiden naar wens)
Olijfolie

Verwijder de pitjes van de puntpaprika’s en halveer ze in de lengte. Snij ze nu in dunne reepjes. Was ze even en bak ze dan in een wok met plantaardige olie.

Was en snij de courgette’s in kleine blokjes. En voeg na een tijdje toe aan de pan.

Voeg nu ook de 2 blikjes chilibonen toe aan de pan nadat je ze even een beetje hebt laten uitlekken in een vergiet.

Nu kunnen ook de 2 blikjes tomatenblokjes erbij.

Breng op smaak met zout, peper, paprikapoeder en voldoende komijnpoeder.

Laat het een tijdje pruttelen op laag vuur zodat de smaken lekker kunnen intrekken. Ik doe dit soms best een tijdje als ik op tijd begin met koken. Maar is geen must.

Snij een ciabatta in schijfjes. Leg de schijfjes op een ovenrooster met bakpapier. Smeer ze in met een klein beetje olijfolie en maal er een beetje zeezout overheen. Oven in op de grillstand. Let heel goed op want voor je het weet zijn ze verbrand! Een klein beetje bruin is voldoende.

Er wordt vaak bij shakshuka een paar kuiltjes gemaakt in de pan zodat er eitjes in kunnen stollen. Ik vond dit niet altijd even handig als je weinig tijd hebt, aangezien het best een tijdje duurt voor ze gestold zijn. Het proces versnellen en het vuur hoger zetten werkt ook niet want dan verbrand de rest aangezien je niet kan roeren met die eitjes er in. Dus als ik weinig tijd heb kook ik soms een (zachtgekookt) eitje erbij. Maar zonder eitje is het gerecht ook heel lekker!

Snij wat avocado’s in plakjes en verkruimel fetakaas. Deze kun je beiden of los bij het gerecht serveren of als je de bordjes al opmaakt, lekker op de stoof leggen. Maak evt af met wat fijn gesneden platte peterselie of andere verse kruiden en een eitje.

Met de lekkere gegrilde broodjes schep je de shakshuka zo uit je bord.

Ik ben echt dol op dit gerecht en ook de kids kunnen het gelukkig waarderen, en het is ook nog eens erg voedzaam en gezond!

Hmmm smullen maar!!!

No Comments
Previous Post
31 januari 2024

Related Posts