Recepten

Paprika soep

Hoi hoi,

Vandaag deel ik één van mijn lievelingssoepjes met jullie. Toen ik 12 jaar geleden uit huis ging en ging samenwonen met mijn man (toen nog vriendje) 🙂  was dit één van de eerste gerechten die ik maakte. Het is eigenlijk heel simpel maar zo ontzettend lekker en voedzaam. Paprika soep. Het lekkerst met een stuk (Turks) brood !! Er zijn natuurlijk duizenden variaties om deze soep klaar te maken maar ik zal mijn recept met jullie delen zoals ik (mijn man en de kids) hem het lekkerst vinden!

Benodigdheden voor minimaal 4 flinke borden:

  • Stuk of 6-8 paprika’s
  • Bouillon blokjes
  • Zout, peper, evt kerriepoeder
  • Verse basilicum blaadjes
  • Evt 300 gram rundergehakt voor als je er kleine gehaktballetjes in wilt. Daarbij heb je nodig: 1 ei, paneermeel, ketjap, zout, peper, mosterd

 

Stap 1: Koop een stuk of 6-8 paprika’s    TIP: Op de markt verkopen ze vaak ‘buitenbeentjes’. Die zijn iets wat misvormd maar net zo smakelijk. Laatst betaalde ik geloof ik 1,25 euro voor een zak van 5 paprika’s.

Stap 2: Snijd de paprika’s in grove stukken, verwijder de pitjes en spoel ze af onder de koude kraan. Voeg tot halverwege de pan (kokend) water toe.

Stap 3: Voeg een paar bouillon blokjes toe ( ik heb meestal kippen bouillon blokjes ) Op de verpakking staat precies hoeveel je nodig hebt per liter water. En laat de soep minimaal 30 min zachtjes koken.

Stap 4: Giet ongeveer de helft van het water af (bewaar dit evt voor als je soep toch wat dik blijft). En maak het geheel fijn met een staafmixer. Dit kan soms wat spetteren dus ik zet de pan altijd even in de gootsteen.

Stap 5: Zet de pan weer op het fornuis op een niet al te hoog vuur. Voeg naar smaak wat zout en peper toe. Ik doe er zelf altijd een beetje kerrie poeder doorheen. Erg lekker. Proef gerust ook of hij goed op smaak is. Dat is zeker geen straf 😉

Stap 6: Snij of knip een paar blaadjes verse basilicum en roer die door de soep.

Stap 7  extra optie: Dit doe ik als ik er een maaltijdsoep van wil maken; Meng het gehakt in een kom samen met 1 ei, 2/3 eetlepels paneermeel, zout, peper, klodder mosterd, 1 eetlepel ketjap en kneed alles door elkaar. Nu kun je er kleine balletjes van draaien en direct in de pan gooien. Let wel op dat je deze nog even goed laat doorgaren.

Stap 8: Nu is je soepie klaar om te serveren. Heerlijk met een stuk Turks brood (nog lekkerder als je hem even knapperig maakt in de oven). En heb je nog soep over? De volgende dag als verantwoorde lunch of vries het in want dat kan ook prima.

 

TIP: Wil je dit recept glutenvrij; Gebruik dan glutenvrije bouillonblokjes en een stuk glutenvrij brood/cracker.

 

Ps; Wist je dat er in paprika’s meer vitamine c zit dan bijvoorbeeld in sinaasappels ?! Namelijk zo’n 190 mg per 100 g. Bij sinaasappels is dat 50 mg per 100 g. Ik geef de meiden daarom ook vaak een stuk rauwe paprika vlak voor het eten.

 

Bon Appetit

No Comments
Previous Post
9 september 2017
Next Post
9 september 2017

Related Posts